משואה לתקומה, תיכון ראשונים טקס הסיום באנדרטת גווילי האש בכיסלון צילום פרטי

המסע של תלמידי הראשונים: "אין תחליף ללדרוך במחנות אבל זה הכי קרוב שאפשר"

מאות תלמידי י"ב מתיכון הראשונים סיימו את "משואה לתקומה", מסע מרגש בן שלושה ימים בארגון מוזיאון בית העדות, במהלכו עברו בתחנות משמעותיות ברחבי הארץ ונחשפו לסיפורי השואה

פורסם בתאריך: 29.5.22 13:36

משואה לתקומה. מאות תלמידי י"ב מתיכון הראשונים בהרצליה סיימו בשבוע שעבר מסע מרגש בן שלושה ימים שנקרא – "משואה לתקומה", במהלכו עברו בתחנות משמעותיות ברחבי הארץ ונחשפו לסיפורי השואה. המסע מטעם מוזיאון 'בית העדות' מהווה תחליף ליציאה המסורתית של רוב בתי הספר בארץ למסע לפולין במהלכו מבקרים במחנות ובגטאות. המסע, שיצא מהמכון במושב ניר גלים, כלל לינה באכסניות, ובמהלכו ביקרו התלמידים באתרים מרכזיים כמו גם בבתי עלמין של שורדי השואה שלחמו במלחמת העצמאות.

שירה סגל, תלמידת י"ב בתיכון הראשונים, תיארה את תחושותיה מהמסע: "בשנתיים האחרונות עברנו תקופת חירום בין לאומית בעקבות מגפת הקורונה אשר פקדה אותנו. זו הייתה תקופה מורכבת גם עבורנו, בני הנוער. היא לכאורה פגעה בכל מיני הרגלים ותוכניות לימודיות שהיו מורגלים אליהם בני הגיל השונים. בעקבות השינויים אליהם נדרשנו בתחומים השונים, נדרשנו לשינוי גם בנושא המסע לפולין. באופן אישי, חיכיתי למסע זה מאוד, מתוך אמונה שזהו מסע חשוב שכל יהודי ואדם בכלל צריך לעבור בחייו. התעוררו חששות ומחשבות רבות גם בקרב חבריי בשכבה, שכן כולנו הרגשנו את החשיבות הרבה ביציאה למסע. בית הספר שלנו, תיכון הראשונים בהרצליה, התאמץ בעבורנו על מנת לאפשר לנו לחוות חוויה מעצימה בנושא כאן בארץ שלנו. בשבוע האחרון יצאנו למסע, ״משואה לתקומה״, שכלל שלושה ימים מרגשים ומרתקים באתרים רבים וביניהם, מוזיאון יד ושם, בית הקברות בקריית ענבים, הקסטל ואנדרטת מגילת האש – אשר חיברו את השואה והתקומה בצורה מופלאה".

משואה לתקומה, תלמידי תיכון הראשונים במושב ניר גלים ליד מכון עדות צילום פרטי

סיגל פרדו, רכזת שכבת י"ב בתיכון, סיפרה כי המסע כלל גם יום הכנה וים סיכום. "זה היה מסע משמעותי וערכי עבור תלמידי שכבת י"ב בתיכון הראשונים", אמרה פרדו. "המסע כלל חמישה ימים – יום הכנה, שלושה ימי מסע ויום סיכום מסע. בשלושת ימי המסע שמחוץ לביה"ס עברו התלמידים פעילות מעמיקה בנושאי השואה, ההעפלה והתקומה. סיימנו את המסע בטקס מרגש ביער הקדושים באנדרטת מגילת האש. תיכון הראשונים מחנך את תלמידיו לאחריות אישית-חברתית-לאומית, לאהבת הארץ, למצוינות, יזמות ומנהיגות, לכבוד, למעורבות בקהילה ולתרומה לחברה הישראלית. במסע שעברנו באו לידי ביטוי הרבה מערכים אלו. מהליווי השוטף, מהשיחות שהתקיימו במהלך המסע, ומשיחות הסיכום עם התלמידים עולה כי המסע היה עוצמתי ובעל משמעות רבה עבורם. במהלך שלושה ימים, בהם עסקנו בנושאי השואה ותקומת המדינה והקשר ביניהם, התלמידים עברו תהליך והעמיקו את החיבור שלהם לנושאים ולערכים חשובים שהמסע קידם, שעולים בקנה אחד עם ערכי ביה"ס. ניתן לומר שזה לא רק ה"תחליף" הטוב ביותר שניתן היה לתת למסע לפולין, אלא אירוע חינוכי בעל עומק ומשמעות העומד בפני עצמו".

על התרומה של המסע לתלמידים מספר שירה סגל: "לתחושתנו, בזכות המסע הצלחנו לחוש תחושות ורגשות עמוקים שחיברו אותנו ליהדותנו, לשורשינו המשפחתיים ולהבנה כי עתיד המדינה תלוי בנו, שכן בקרוב אנו נמלא את חלקנו בשירות המדינה בצבא ההגנה לישראל. ייחוד המסע הוא, בין היתר, קיומו על אדמת הארץ שלנו, ההליכה באדמה שעליה צעדו רבים, אחרים חירפו את נפשם במהלך קרבות עליה ונוספים השתוקקו כל חייהם לראותה. אומנם, שמענו מחברינו הבוגרים שיצאו למסע לפולין על ייחודה של ההרגשה בפולין, אולם אנו חושבים כי המסע שעברנו חשוב ומהותי בעבור כל יהודי. כולי תקווה, שנצליח כולנו בתור מדינה לשמור על אחדותנו ועל מדינתנו ונסב גאווה לאחינו שמסתכלים עלינו מלמעלה".

 

 

גליה זליגמן, מנהלת הפרויקטים בבית העדות, ציינה כי מדובר באחד המכונים שעוסקים בנושא השואה בארץ ואחד המוכרים מטעם משרד החינוך לפעילויות בנושא, שקיים מראשית שנות התשעים ואת המסע בארץ הם מקיימים כ-17 שנה. "הוא נולד מתוך הצורך לתת מענה לתלמידים שלא יוצאים לפולין. גם בשנים "רגילות" כשהכל תקין, פחות מ-40% יוצאים אם מסיבות כלכליות, אידיאולוגיות ועוד. באיזשהו מקום זה מסע אלטרנטיבי לפולין. תקופת הקורונה חידדה את הצורך למסע בארץ, כשאף אחד לא יכול היה לצאת לחו"ל, לכן המסעות האלה קיבלו תנופה מאוד גדולה, אפילו שילשנו את המספרים הרגילים".

תלמידי תיכון הראשונים בסיור וירטואלי בבית עדות, צילום בית עדות

איך את מתארת את ייחודיות המסע?
"הוא עובר באתרי שואה ותקומה: מוזיאונים, אנדרטאות. מגיעים לדבר גם על נושא ההעפלה והתקומה, חלקם של שורדי השואה במלחמת העצמאות והקמת המדינה, מבקרים בבתי עלמין של נופלים, כאשר נמצאים בפולין אלו דברים שלא מגיעים לדבר עליהם. המסע מתקיים בכל רחבי הארץ מצפון לדרום, לעיתים מגיעים גם ללוחמי הגטאות וליד מרדכי, מחנה המעפילים בעתלית, המסע יוצא אצלנו ממושב ניר גלים, שהוקם ע"י שורדי שואה".

את רואה בזה תחליף הולם ליציאה לפולין?
"כמובן שאין תחליף ללדרוך במחנות שהיא חוויה ייחודית, אבל זה הכי קרוב שאפשר. לפני שנה וחצי, בעיצומה של הקורונה, הבאנו לבית העדות לתצוגה קרון אותנטי מגרמניה, ששימש להובלת יהודים בשואה. יצרנו גם סיור וירטואלי במשקפי מציאות מדומה במחנה בירקנאו. התלמידים חווים עד כמה שאפשר כאילו היו בסיור בפולין עכשיו".
רחל רוזמן עפר, מנכ"לית בית העדות, אמרה "המסע מ'שואה לתקומה' שמוביל 'בית העדות' כבר שנים, מהווה חלופה מצוינת למסעות לפולין ומאפשר לתלמידים לימוד וחיבור חווייתיים לשואה ולתקומת מדינת ישראל".


הצטרפו לערוץ הטלגרם של צומת השרון הרצליה


אולי יעניין אותך גם

תגובות

תגובה אחת
  1. יהודית

    מבלי להוריד מחשיבותו של המסע לפולין – אין כמוהו בחוויית המוחשיות של השואה, התרשמתי שהמסע הזה הרבה יותר רלוונטי לצעירים יהודים ישראלים

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר