תצפית נדירה של להקת עב שן קטלני מול חוף סידני עלי בהרצליה: משה רוח וחבריו לא ציפו לפגוש השבוע בלהקת דולפינים נדירה בצאתם לים באחד הבקרים. "אנחנו קבוצה שמפליגה אחת לשבוע כבר שנים רבות, דרך מועדון היאכטות תשוט-בלו ווייב בהרצליה. בשעה שש הבוקר יצאנו לים כהרגלינו, וכעבור 40 דקות הבחנו בסנפירים בולטים מעל למים. התקרבנו בזהירות. בהתחלה חשבתי שמדובר בדולפינים 'רגילים', אבל ההתנהגות שלהם הייתה מוזרה. התנועות היו רגועות יותר ממה שאנו רגילים לראות והם לא קפצו. גם העומק היה רדוד יחסית (14 מטרים). במשך כשעה תמימה שחו לצידנו בין שישה לעשרה פרטים. היה מרגש מאוד לראות את זה". רוח לא בזבז זמן ומיד העביר את הדיווח לאפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע, וממנה לעמותת דלפיס, שפועלת למען היונקים הימיים בישראל.
צפו בלהקה, צילום משה רוח, רומן פודגייצקי:
https://drive.google.com/drive/folders/1XQGGYjhks9lbPrF–OPausP4KZxzmuA4
https://drive.google.com/drive/folders/1XQGGYjhks9lbPrF–OPausP4KZxzmuA4
https://drive.google.com/drive/folders/1XQGGYjhks9lbPrF–OPausP4KZxzmuA4
לדברי ד"ר אביעד שיינין, מנהל מרכז הדולפין והים של דלפיס וראש תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים של אוניברסיטת חיפה, עב-שן קטלני (False killer whale) או בשמו המדעי Pseudorca crassidens הוא דולפין של הים העמוק ואחד היונקים הימיים הנדירים במחוזותינו. "עד לשנת 2020 כל התצפיות שלו במזרח הים התיכון היו במים מאוד עמוקים בין ישראל לקפריסין, אך מאז הקורונה החלו תצפיות חריגות בקרבת החוף – תצפיות בודדות בכל שנה – ייתכן שבעקבות חיפוש אחר מזון".
מדלפיס נמסר עוד, כי הדיווח שהתקבל השבוע הוא התיעוד הראשון של להקת עב שן קטלני לשנת 2025. האחרון היה ביוני 2024, אז נצפתה להקה של דולפינים ממין זה מול מרינה הרצליה. לדברי ד"ר מיה אלסר מדלפיס, רובן המוחלט של תצפיות עב שן במים הרדודים לחופי ישראל היו באזור המרכז, ובעיקר מול הרצליה.
בר שטרנבך, רכז SeaWatch ופרויקטים ימיים בחברה להגנת הטבע, שקיבל את הדיווח המרגש, מוסיף כי תיעוד להקת הדולפינים מול חופי הרצליה ממחיש את המגוון הביולוגי הראוי להגנה בים הישראלי. "התצפית המרגשת שתועדה באפליקציית SeaWatch מדגישה כי יש לנו, בני האדם, אחריות לשמור על המערכות האקולוגיות בים. ים בריא הוא קריטי עבור טורפי העל, כמו עב שן קטלני, ולשם כך חיוני להמשיך לצמצם את השימוש בשיטות דיג הרסניות, כמו רשתות שאינן סלקטיביות ועלולות לפגוע בדולפינים, למזער את סיכוני הזיהום מתעשיית הדלקים הפוסיליים, כמו קצא"א וקידוחי הגז, ולקדם שמורות ימיות נרחבות בתחום המים הריבוניים וגם בים העמוק, תוך שאיפה להגיע ל-30% משטח הים כמוגן", הוא אומר.
העב שן הקטלני, דולפין מרשים באורך של כשישה מטרים, שצבעו שחור-פחם, הוא קרוב משפחתו של הקטלן (האורקה), וכמוהו, הוא ניזון מיונקים ימיים קטנים ולא רק מדגים גדולים ומדיונונים, ומכאן גם שמו. הוא חי במים העמוקים ויכול לחיות עד כ־60 שנים. אוכלוסיית העבשן העולמית מוגדרת בסכנת איום (NT) ומונה כ־80,000 פרטים.
לדברי חוקרי דלפיס, העב שן הקטלני חי באוקיינוס ההודי, חלקו המזרחי של האוקיינוס השקט, ברצועות החוף של האוקיינוס האטלנטי, בים התיכון ובים הבלטי. הוא נחשב לשחיין מהיר ונמרץ מאוד, ומסוגל גם לקפוץ לגובה מתוך המים. הוא ניזון בטבע בעיקר מדגים ודיונונים בגדלים שונים. זו חיה חברותית, אך אסור לשכוח כי מדובר בחיית בר לכל דבר, ועל כן יש לנקוט במשנה זהירות, לאפשר לה לבחור את משך ואופי המפגש ולא לכפות עליה את קירבתנו.
אחת מהדרכים הטובות ביותר להגן על אוכלוסיות היונקים הימיים מול חופי הארץ היא לדווח על תצפיות. ראיתם יונק ימי? דווחו לעמותת דלפיס באתר www.delphis.ngo/reporting או באפליקציית SeaWatch של החברה להגנת הטבע (לינק: http://onelink.to/n8jhgj).
תגובות