"ההכנסות שלנו ירדו בחצי" – כך טוענים בעלי חנויות במרכז הרצליה. זאת, כשמונה וחצי חודשים לאחר שנכנסה לתוקפה ההנחיה של עיריית הרצליה האוסרת עליהם להוציא סטנדים עם מרכולתם לחזית החנות.
כזכור, בתחילת יולי 24, השתנו חייהם של בעלי חנויות רבים בהרצליה, לפחות מהבחינה הפיננסית, ביניהן חנויות בגדים, נעליים, תיקים, כלי בית וכיוצא באלו. במקביל להנחיה החלה אכיפה מאסיבית ובעלי חנויות רבים קיבלו דו"חות על סך של 730 שקל עבור כל פעם שהוציאו סחורה ונתפסו. מי שנהנו מהמשך הוצאה הם בתי קפה, פיצריות ומסעדות (שולחנות וכיסאות), סופרים, מספרות, חנויות לממכר פירות וירקות וקיוסקים.
בעלי החנויות, בעיקר במרכז העיר, הרימו קול צעקה וחלקם אף יצאו להפגין מול ביתו של ראש העירייה, יריב פישר, אך מחאתם לא התקדמה מעבר לכך, גם בשל מיעוט נרתמים. הטענה המרכזית שלהם הייתה נגד האפליה בין סיווגי העסקים המורשים להוציא את מרכולתם למדרכה. העירייה מבחינתה הסבירה כי הוצאת הסטנדים מפריעה למעבר הולכי רגל, טענה שלדברי בעלי העסקים אינה עומדת כלל וכלל במבחן המציאות מאחר והמדרכות, בעיקר ברחוב סוקולוב, הן רחבות במיוחד.

חנות טירוף בגוף בסוקולוב, צילום פרטי
אחת מאלו שנפגעו מאוד מהנחיית העירייה היא דניאלה פריימן קפואה, בעלת חנות "טירוף הגוף" להלבשה תחתונה ברחוב סוקולוב 46 מזה כ- 30 שנים. השבוע היא סיפרה לצומת השרון: "כל השנים הייתי מוציאה סטנדים עם המבצעים וזה כמובן עזר להכנסות. מאז שהחלה ההנחיה לאיסור הוצאת הסטנדים, ההכנסות שלי ירדו בכחמישים אחוז. כאילו נפלה עלטה על העיר. מי שלא חי פה לא יבין את זה. מדובר בהחלטה פוגענית, שרירותית, בלי שום חשיבה קדימה. מבינה שיש לעירייה את החשיבה שלה אבל היא לא תואמת את המציאות. אנחנו רחוב מסחר ולא "שאנז אליזה" כמו שהעירייה רוצה שהרחוב יהיה. אנחנו רחוקים מלהיות שם לצערי. אני לא חטפתי דו"חות כי נעניתי להוראה מאחר ולא רציתי לחטוף קנסות מעבר לירידה הצפויה בהכנסות".
כמו בעלי חנויות רבים, גם דניאלה לא מבינה את האיפה ואיפה בין סוגי העסקים: "למה למספרה מותר להוציא שולחן וכיסא החוצה? מה, הם מספרים בחוץ? זה פשוט מטריף אותי האפליה הזאת בין העסקים. גם האירועים שהעירייה עושה בשדרות ח"ן עוזרים אולי לבעלי העסקים שם אבל לא לשאר".
דניאלה מסבירה מדוע הסיבה של הפרעה להולכי הרגל איננה נשמעת הגיונית: "אם הוצאת סטנדים מפריעה להולכי רגל איך בעירייה מסכימים שנוציא סטנדים בחגים כמו שמאפשרים לנו להוציא עכשיו בפסח? מה שונה הוצאת סטנדים בחגים לימי חול? בחגים זה בסדר שניקח את המדרכות מהתושבים?"
ויש בעלי עסקים שטוענים טענה קיצונית. הם אומרים שאחת ההשערות שלהם היא שהעירייה פשוט רוצה להתיש אותם כדי שייצאו ממרכז העיר. דניאלה משיבה על כך: "בעירייה יגידו לנו שזאת לא הסיבה אבל ההרגשה שלנו היא שזאת הסיבה האמיתית. נאמר לי בפגישה בעירייה שהעירייה מנסה להפוך את סוקולוב לרחוב יוקרתי, אבל זה לא יקרה כי סוקולוב עדיין לא רחוב יפה. זה שהכנסתי את הסטנדים פנימה זה לא מה שיהפוך את העיר ליפה יותר. זאת רק פגיעה בסוחרים וגם בתושבים שרוצים לראות את הסטנדים בחוץ ומתלוננים שככה העיר נראית מתה. היום יש ימים שאני אפילו לא פותחת קופה ויעידו על זה לא מעט עסקים שנאלצו לסגור בתקופה הזאת ויש עסקים שעומדים לפני סגירה וזה בגלל הקושי לשלם שכירויות ומיסים ולהגיע לרווחיות סבירה שעד לאותה גזירה נוראית הצליחו לנהל את העסק שלהם. זה נראה שהמהלך הזה נועד לפגוע בעסקים הקטנים והוותיקים כדי שיסגרו. בעלי חנויות מיואשים ולכן גם המאבק שלנו נחלש עם הזמן".
גם אוהד כהן, הבעלים של חנות "לוסו 32", לבגדי גברים בפסאז' "לב העיר" מזה עשר שנים, מדבר על ירידה דומה בהכנסות, של כחמישים אחוז לפחות, מאז אותו יום שחייהם של בעלי חנויות רבות בעיר השתנו לרעה.
אוהד: "אני מאלו שנפגעו הכי הרבה כי אצלי מדובר על ירידה של בין 50 ל- 60 אחוז בהכנסות. לא חשבתי לעולם שאהיה במצב כזה, לא חשבתי שראש עיר יגרום לי לסגור את העסק. כיום אני במצב שאני חושב לסגור את העסק או להעתיק לעיר אחרת. ברמת השרון, רעננה, כפר סבא מוציאים סטנדים החוצה וגם בתל אביב מותר להוציא בתוך פסאז', כמו שאני נמצא היום. בחיים לא הייתי שוכר את החנות אם הייתי יודע שאני לא יכול להוציא סטנדים החוצה. בלעדיהם אין לחנות כמו שלי זכות קיום. נאלצתי לפטר עובדים כי המחזור ירד משמעותית. אין לי הצדקה להחזיק עובד ומצד שני אני לא יכול לעבוד לבד כי אתמוטט. אם לא אמצא מקום אחר אני אסגור בסוף הקיץ. ככה לא אוכל לשרוד כאן".
אתה יכול להבין את החלטת העירייה?
"לא. זאת החלטה בררנית. ראש עיר שלא רואה בעיניים ולא דיבר עם העסקים. נראה שעשה את זה כדי לפרק את כל העסקים בהרצליה ולבנות מחדש. יכול להיות שהוא רוצה שהעסקים הוותיקים יסגרו ואז להביא עסקים יותר חדשים. אין לי מושג אבל זה חד משמעית כדי לפגוע בנו. העיר נראית היום כמו רוח רפאים עם אווירה של דיכאון. איך הוצאת סטנדים שלי מפריעה להולכי רגל, כאשר יש מעבר רחב מאוד בתוך הפסאז' כמו שכולם מכירים. זה סתם שטויות וזה לא נכון. גם מי עושה מהלך כזה בתוך מצב של מלחמה? גם ככה קשה אז עכשיו זה הזמן? זה לא שנתנו פתרונות חלופיים כמו שיפוץ לב העיר שנראה מיושן ומוזנח ובמצבו הנוכחי ממילא לא יגיעו לשם חנויות חדשות".
בתוך כך, הוקמה נציגות בעלי עסקים אותה מוביל אבי בחשייב, בעל חנות ברחוב סוקולוב, המייצג את בעלי החנויות במאבקם מול העירייה. השבוע הוא אמר לגבי דעיכת המחאה: "אנחנו ממשיכים את המאבק. ניסינו ללכת בצורה יותר פוליטית תוך כדי עזרה מחבר המועצה רפי קדושים שעזר לנו במועצת העיר".

הרחבה מול חנות לוסו 32 בלב העיר. אין הפרעה להולכי רגל. צילום פרטי
לפני מספר שבועות העלה קדושים שאילתא במועצה לגבי עניין האכיפה. העירייה השיבה כי מנתונים שמראים על תפוסה גדולה יותר בחניונים במרכז העיר ניתן להסיק שיש גם עליה בהכנסות בעלי החנויות. בחשייב מתייחס לטענה זו: "אולי יש יותר עלייה במספר המכוניות החונות, אבל זה לא אומר שההכנסות שלנו עלו. לפני מספר שבועות העליתי סקר בקבוצת הוואצאפ של בעלי העסקים ועשרות בעלי חנויות ענו באופן חד משמעי ומפורש שמאז שהעירייה החלה עם האיסור להוצאת סחורה למדרכה ההכנסות שלהם בירידה חדה".
אבי, נראה שהמחאה שלכם לא מתרוממת. מדוע?
"לא לכולם יש זמן למחאות. זה לא כזה פשוט כי לבעלי החנויות יש ילדים ועסקים שהם מנסים לפרנס בכבוד. קשה להילחם מול העירייה שהיא בסוף זאת שקובעת את המדיניות".
נפגשתם עם ראש העירייה והנהלת העיר?
"היו פגישות, אבל בפועל אנחנו לא מרגישים שהעירייה עושה דברים על מנת לעזור לבעלי העסקים. העירייה מוכנה לעזור בדרכים אחרות כמו פעילויות תרבות בשדרות ח"ן, אבל אנחנו רוצים להוציא סחורה למדרכה מחוץ לחנות באופן מסודר ולזה העירייה לא מוכנה. הפעילויות בשדרות ח"ן זה יפה, אבל צריך להבין שהן עוזרות לבעלי העסקים הספציפיים בשדרות ח"ן ולא לכלל העסקים. גם לא מובן לנו מדוע מביאים אנשים מחוץ להרצליה כדי לפגוע בפרנסה של בעלי העסקים שלנו. זה נראה שבעירייה מדברים עם עצמם ולא מקשיבים לבעלי העסקים. נמשיך להילחם עד שנגיע למטרה שלנו".
העיריה עדיין מחלקת דו"חות לבעלי עסקים שמוציאים סחורה?
"אין אחידות. אין לי הוכחה לכך אבל יש תחושה בקרב בעלי עסקים שיש כאלו שמקבלים יותר דו"חות ויש כאלו שמקבלים פחות דו"חות. יש לא מעט בעלי עסקים שטוענים שיש איפה ואיפה באכיפה".
חבר המועצה רפי קדושים אמר השבוע בנושא: "מדיניות העירייה היא בגדר איוולת, שאין בה אלא התעמרות בעסקים בעיר. ראש העיר כנראה סבור שהעירייה היא עסק פרטי שלו, שברצותו יכול לחסל עסקים וברצותו להחיותם. התירוץ שלו, כאילו מדובר על הפרעה למעבר הולכי הרגל, היא שקרית, שהרי מירב הסחורות מוצגות במדרכות כה רחבות שהדבר בגדר "זה נהנה וזה לא חסר", וזאת מבלי להזכיר את בתי האוכל, שהכיסאות והשולחנות שלהם מפריעים בפועל להולכי הרגל, אך להם ראש העיר העניק אישור ללא כל בעיה. המאבק המשפטי והציבורי שלנו ימשיך".
מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "מדיניות עיריית הרצליה, לאורך כל השנה, היא לשמור על המרחב הציבורי פתוח וחופשי למעבר הולכי הרגל ועל כן מקפידה העירייה למנוע הנחת סחורה על המדרכות. באירועים מיוחדים, כגון חג הפורים – העירייה כן מאפשרת הוצאת סחורה מחוץ לבית העסק, תחת מגבלות מסוימות. העירייה מבצעת אכיפה בעיר כלפי כל מי שאינו מתנהל על פי מדיניות הוצאת סחורה למרחב הציבורי. בנוסף, כל פניה שמגיעה לרשות, הדורשת אכיפה, מטופלת בהתאם. על פי המידע המצוי בעירייה, הפדיונות בעסקים במרכז העיר נמצאים במגמת עלייה בשנה האחרונה, ובהשוואה לשנים קודמות. העירייה מקדמת אירועים מושכי קהל שמטרתם להגביר את תנועת המבקרים מכל העיר – אל מרכז העיר, והדבר משפיע על כל העסקים במרחב. יש לזכור שהמבקרים מחנים את רכבם בחניונים שאינם בצמוד למוקדי האירועים, דבר המגביר את ההליכות ברחובות השונים. העירייה נמצאת בקשר רציף ושוטף עם בעלי העסקים ומקיימת מפגשים יזומים עם בעלי עסקים מגוונים במסגרת שיתוף ציבור, מפגשים תדירים עם נציגי בעלי העסקים, קבוצות וואצאפ ייעודיות לעסקים וקשר ישיר ושוטף באמצעות מנהלי הרובעים. בעתיד הקרוב מתכננת העירייה שידרוג ניכר במרחב הציבורי ופעולות נוספות של פיתוח עיסקי".
תגובות