פרופ' דני נמט. צילום: רמי זרנגר
פרופ' דני נמט. צילום: רמי זרנגר

"ילדי ישראל הם בין הילדים הכי שמנים בעולם"

מנהל מרכז הספורט לבריאות ילדים בבית החולים מאיר מספר איך מחזירים ילדים עם מומים ומחלות לעסוק בספורט ואיך מטפלים בילדים שסובלים מעודף משקל

פורסם בתאריך: 8.2.18 13:39

פרופ' דני נמט, מומחה לרפואת ילדים, סגן מנהל המרכז הרפואי מאיר, הוא גם מנהל מרכז הספורט לבריאות ילדים ונוער בבית החולים. נמט, יליד רעננה, למד רפואה באוניברסיטת באר שבע. את הסטאז' ברפואת ילדים עשה במאיר ואת ההתמחות ברפואת ספורט בילדים עשה בארצות הברית. כשחזר לבית החולים, הקים יחד עם מנהל מחלקת הילדים, פרופ' אלון אלייקים, את מרכז הספורט. "המעניין הוא ששנינו הכרנו עוד בצעירותנו כחברים בנבחרת ישראל באתלטיקה קלה", מספר פרופ' נמט, "אלון היה אלוף ושיאן ישראל ב־400 מטר ואני בהדיפת כדור ברזל. משם גם בא לנו אולי החיבור המאוד מעניין הזה בין רפואת ילדים וספורט".

לדבריו, התחום בו הוא עוסק, המתפתח בשנים האחרונות בעולם, מתמקד בשלוש קבוצות של ילדים. "הקבוצה הראשונה היא של פגים, ילדים שנולדו עם מומים או ילדים שחיים עם מחלות כמו למשל סרטן", אומר פרופ' נמט, "אותם ילדים ששורדים או מחלימים צריכים ורוצים לעשות פעילות גופנית כי זה חלק מאוד חשוב בהתפתחות התקינה שלהם, ביחסים החברתיים שלהם ובבריאות כמובן. אולם, אלה לא ילדים רגילים מבחינה בריאותית ולכן צריך לבדוק את המגבלות שלהם ולבנות להם תכניות אימונים שמחזירות אותם להיות ילדים כמו כולם. זה תחום מרתק וחדש בעולם".

קבוצת הילדים השנייה שנבדקת במרכז הספורט היא של ילדים ספורטאים. "הם יכולים להתאמן שעות ארוכות ביום – פעם פעמיים ויותר ביום", מסביר פרופ' נמט. "הם מתאמנים בבית הספר, בנבחרת ואחר כך בקבוצה. יש עליהם ממילא עומס גדול של בית ספר, משפחה חברים וחוגים, ולכן מגיעה להם התייחסות מיוחדת לגבי כל מה שקשור לגדילה ולהתפתחות, לפיזיולוגיה, לתזונה, לשינה ואפילו לפסיכולוגיה".

והקבוצה השלישית?
"הקבוצה השלישית היא הילדים של כולנו. אנחנו יודעים היום שילדים בישראל ובעולם עושים הרבה פחות פעילות גופנית ממה שאני ואתה עשינו", הוא קובע, "אנחנו שיחקנו בחוץ, הלכנו ברגל, רכבנו על אופניים, השתוללנו רוב שעות היום. היום הם נמצאים בבית בעיקר. לדבר הזה יש תוצאות. אנחנו רואים עלייה מאוד מדאיגה בשכיחות עודף המשקל וההשמנה בקרב ילדים. ילדי ישראל הם בין הילדים הכי שמנים בעולם. זה כמובן תוצאה של שילוב של פעילות גופנית מועטה ותזונה לא בריאה ולא נכונה. במרכז הספורט, הגדול ביותר ואחד הטובים ביותר במדינה, אנחנו מטפלים בילדים מגיל חמש עד 18 שסובלים מהשמנה. הם באים אלינו, עושים פעילות גופנית, לומדים על תזונה נכונה, עוזרים להורים שלהם בזה שהם חושפים אותם למה שלמדו, וגם אנחנו עובדים מול ההורים".

אז אם הורה מגיע אליכם עם ילד עם משקל עודף, מה מצפה לו?
"הילדים הקטנים יותר מתאמנים, משתוללים, קופצים ומשחקים, ועיקר העבודה בתזונה נעשית מול ההורים. רוב ההורים לא רוצים להתעמת עם הילדים שלהם בעניין התזונה ולא רוצים להפוך את הנושא ל'אישיו' מחשש שזה ישפיע עליהם לרעה. אנחנו נותנים להם כלים איך לעשות שינויים קטנים כדי שהילדים יגדלו עם פחות עודף משקל. לגבי הילדים הגדולים יותר, אנחנו מדברים איתם ועם ההורים במקביל, והם גם עוסקים כאן בספורט".

 

כמה עולה לבוא אליכם?

"זה שירות מחוץ לסל. תלוי אם אתם בכללית או לא. בכללית זה עולה 225 שקלים לחודש. יש אצלנו גם ילדים מקופות אחרות שהגיעו להסדר מול הקופה".

אז ילד מגיע אליכם, משתולל, משנים לו את התזונה והוא יורד במשקל. זה כל כך פשוט?
"חד משמעית כן. כשאנחנו בודקים מחקרית מה ההבדל בין הילדים היום לילדים של לפני 20 שנה, ההבדל הוא סדר גודל של 200 קלוריות ביום. זה חטיף אחד או פחית שתיה או כוס שוקו, ועוד 20 דקות של פעילות גופנית. לבד, אנחנו לא מצליחים להתגבר על ההבדל הזה. השינוי שאנחנו עושים לפעמים כל כך קטן שהילדים לא מרגישים בו וזה עושה להם מדהים".

המדור רופא/ה מומחה/ית הוא מדור מקודם הנעשה בשיתוף עם בית החולים "מאיר"

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר