סילבסטר צילום אלכס ליבק
סילבסטר צילום אלכס ליבק

"אזרחי ישראל היהודים והערבים זקוקים לחג משותף"

מצד אחד חג של הגויים, מצד שני כולנו חוגגים אותו ויוצאים לבלות. אז כן יום חופש או לא יום חופש ב-1 בינואר? הפרלמנט של הרצליה עם התשובות

פורסם בתאריך: 28.12.17 20:18

לימור קריספין

לימור קריספין. צילום פרטי

לימור קריספין. צילום פרטי

מיליוני אנשים בעולם חוגגים את סיום השנה האזרחית ועימם גם המון ישראלים, שפשוט לא יכולים להגיד לא לחגיגה טובה. האם אנחנו צריכים להגיד לא? לא יודעת לומר, אבל בישראל חוגגים כבר שנים רבות ב-31 בדצמבר את הסילבסטר, למרות זעמם של גופים דתיים הטוענים כי מדובר בהידור שמו של האפיפיור שרדף את היהודים. אבל מה צריך בנאדם כדי לפתוח שנה אזרחית כמו שצריך? מסיבה לוהטת, הופעה מיוחדת, מופע סטנד אפ משובח, תפריט חגיגי במסעדות – כל התשובות נכונות. אבל ישנה תשובה אחת הכי מתבקשת והיא חופשה ביום שלמחרת. נכון שאנחנו היהודים לא חוגגים את החג, אבל כבר התפתחה מעין מסורת של יציאה מיוחדת דווקא ב- 31.12  אז שתהיה לכולנו שנה אזרחית טובה מקודמתה.

לימור קריספין היא מנהלת בתחום ההייטק

 

שני אבידן

שני אבידן

שני אבידן

הצביון היהודי של מדינת ישראל, לכאורה עומד בסתירה לחגיגות הסילבסטר הקרויות על שם כומר מהמאה הרביעית. למעשה, אין מדובר בחגיגה הקשורה בכומר עצמו, אלא בחגיגה המציינת את תחילת השנה החדשה. קשה להתעלם מן העובדה שאזרחים רבים הגיעו ממדינות שבהן נהוג לחגוג את תחילת השנה הקלנדרית, וממילא מרבית האוכלוסייה בקיאה יותר בתאריכים הלועזיים מאשר בתאריכים העבריים. לכן, יש מקום לשקול יום חופש ב-1 בינואר. בנוסף, יש בכך כדי ליצור מכנה גלובלי משותף עם יתר מדינות העולם כאשר יש יום בשנה שבו כולם בחופש ללא תלות בהיבטים דתיים.

שני אבידן היא עורכת דין לענייני משפחה, המתמחה בגישור ובגירושין בשיתוף פעולה

 

אלי חיו-חמו

אלי חיו חמו. צילום עזרא לוי

אלי חיו חמו. צילום עזרא לוי

בעידן הגלובליזציה שבו אנו חיים לא ניתן להתעלם מחגיגות השנה הלועזית החדשה שנחגגת ברחבי העולם. מי שמעוניין לחגוג את השנה הלועזית החדשה יכול לעשות זאת בשלל מסיבות ואירועים ברחבי הארץ והעולם, אך אינני חושב שצריך להכיר ב-1.1 כיום חופש רשמי מטעם המדינה מפני שאין מדובר בחג יהודי. ישנם מספיק ימי חופש וחגים במהלך השנה ואנו חוגגים את ראש השנה היהודי. מעבר לכך, מקומות בילוי, מועדונים ומסעדות מנצלים את היום לגבות סכומים גבוהים ועשיית רווחים על חשבון הצרכנים, ומתן יום חופש רשמי יקנה תמריץ ולגיטימציה רשמית לכך.

אלי חיו חמו (ג'מיל) הוא בעלי קבוצת הכדורגל הפועל הרצליה ובעלי מסעדת מפגש השרון בעיר

 

תומר שילה

תומר שילה

תומר שילה

גם השנה לא חגגנו בבית שלנו את ראש השנה האזרחי. לא הלכנו למסיבה ובשעת חצות המשכנו לבהות במהדורת החדשות בטלוויזיה. במשך שנים רבות הוצג הציון של ראש השנה האזרחי בישראל כביטוי של התרחקות מזהות יהודית ושל התבוללות חילונית. מטבע הדברים, חגים ומועדים אינם משנים לבדם את המציאות, אבל יש בכוחם לסייע בטיפוח שפה וחוויות המסייעות בבניית מציאות אלטרנטיבית. אזרחי ישראל היהודים והערבים זקוקים לחג משותף, המתפרש אל מעבר לנרטיבים הדתיים והלאומיים המתנגשים. במציאות הישראלית המורכבת, שילובו של ראש השנה האזרחי בלוח השנה הישראלי ייצור אט אט הזדמנות חינוכית, תרבותית וחברתית לעסוק בתקוות ובשאיפות שיש לכל אדם בישראל ללא קשר אם השפה שבה הוא חולם בלילה היא עברית, ערבית, רוסית או אמהרית. בהשקעה נכונה ויצירתית יכול יום שבתון בראשיתה של השנה האזרחית לשמש לא רק כיום התאוששות מהמסיבות, אלא גם כיום שתכניו החינוכיים, התרבותיים והחברתיים עוסקים בקיום המשותף של יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים בישראל ובטיפוחה של אחווה וסולידריות אזרחית. במדרש הספרא לחומש ויקרא מתואר ויכוח בין רבי עקיבא לבין תלמידו וחברו בן עזאי. הראשון הצהיר ש-"ואהבת לרעך כמוך" הוא הכלל הגדול בתורה. בן עזאי בחר לצטט מתוך פרשת בראשית את הפסוק: "זה סֵפֶר תּוֹלְדֹת אָדָם בְּיוֹם בְּרֹא אֱלֹהִים אָדָם, בִּדְמוּת אֱלֹהִים עָשָׂה אֹתוֹ", ולקבוע שזה כלל גדול אף יותר. במדינה יהודית ודמוקרטית, השואפת להיות חלק ממשפחת העמים, טוב ונכון שלוח השנה ישקף את תורתם של רבי עקיבא ובן עזאי גם יחד.

תומר שילה הוא עורך דין, מומחה בייצוג חייבים בהליכי פשיטת רגל ופעיל חברתי בהרצליה.

 

 

טלי למדן

טלי למדן. צילום פרטי

טלי למדן. צילום פרטי

ראשית השנה האזרחית החדשה וחגיגות הסילבסטר כבר מזמן לא נחלתם של הנוצרים בלבד ועובדים רבים בני כל העדות מבקשים לחגוג ולציין את סיום השנה. עובדים נוצרים שבחרו את החגים הנוצריים כימי החג שלהם בהחלט רשאים להעדר מעבודתם בחג עצמו. לדעתי מאחר וראש השנה האזרחית נחשב כיום בחירה הניתן לבחור אותו מראש כיום חופשה על חשבון ימי החופשה השנתית, מי שחפץ בכך שיודיע למעסיקו מראש על רצונו לצאת לחופשה ב1.1, בתקווה כי מעסיקו יגלה רצון טוב ויאשר יום חופשה זה. מעבר לכך אינני חושבת כי יום למחרת הסילבסטר צריך להיות יום חופש שמאושר בחוק.

טלי למדן היא יועצת נדל״ן ברימקס סטאר הרצליה ופעילה חברתית למען קשישי העיר

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר