המכתש שנוצר מהפיצוץ בתעש נוף ים צילום אביגד לוי
המכתש שנוצר מהפיצוץ בתעש נוף ים צילום אביגד לוי

התכנית שבוטלה, חיי האלפים שניצלו: מה קורה בשטח בו אירע הפיצוץ העז?

הפיצוץ הגדול שהתרחש ביום חמישי בשטח בו היה תעש נוף ים הסתיים ללא נפגעים אבל הוא מעלה חששות וסימני שאלה רבים לגבי העתיד. בעירייה אומרים: "אנו קוראים למדינה להתעורר. מדובר בפצצה מתקתקת"

פורסם בתאריך: 25.6.23 08:51

הפיצוץ העז שהתרחש מצפון לשכונת נוף ים בהרצליה ביום חמישי בשעה 21:30 ושנשמע היטב באזור השרון ובגוש דן, הפך לשיחת היום בהרצליה, במיוחד לנוכח התמונות והסרטונים שרצו ברשתות ובהן נראה היטב הבור הענק שנפער בעקבות הפיצוץ. אמנם, במזל הפיצוץ הסתיים ללא נפגעים אבל הוא מעלה חששות וסימני שאלה רבים לגבי העתיד.

לפי פרסומים והערכות, הגורם לפיצוץ טמון בחומרי נפץ וחומרים כימיים שנותרו בבטן האדמה, זכר למפעל תעש נוף ים שפעל בשטח זה עד לשנת 97. כמו בלא מעט מקרים במדינה, אחרי המחדל מתחילים חילופי האשמות בין הגורמים השונים.

בעקבות הפיצוץ הודיעה עיריית הרצליה כי היא דורשת ממערכת הביטחון ומרמ"י (רשות מקרקעי ישראל שהשטח בבעלותה) לסגור מיד ובצורה הרמטית את כל האזור, ולערוך סקר מקיף ויסודי באשר לשאריות חומרי הנפץ שמצויים באזור. הנהלת עיריית הרצליה קיימה ביום שישי בבוקר ישיבת הערכת מצב עם גורמי הביטחון, הבטיחות וההנדסה. בתום הישיבה, הוחלט על המשך סגירת השטח והצבת שיטור עירוני מסביב כדי למנוע כניסת סקרנים. בנוסף, בהתאם להמלצת גורמי ההנדסה, בשל החשש שמא הייתה פגיעה פוטנציאלית במצוק, הוחלט כי חוף סידני עלי ייסגר עד לקבלת תוצאות של בדיקות שיערכו יועצי קרקע וביולוגים למצוק החופי. ביום שישי בערב הודיעה העירייה כי לאחר בדיקה שערכו גורמי הנדסה מקצועיים לאורך המצוקים, החליטה עיריית הרצליה לאפשר בשבת את פתיחתו מחדש של חוף סידני עלי.

המכתש שנוצר מהפיצוץ בתעש נוף ים, צילום אביגד לוי

המכתש שנוצר מהפיצוץ בתעש נוף ים, צילום אביגד לוי

מעיריית הרצליה נמסר: "אנו קוראים למדינה להתעורר. מדובר בפצצה מתקתקת שעלולה להביא לאסון גדול. פנינו עשרות פעמים לכל הגורמים הרלוונטיים במדינה שיטפלו בנושא, ולא קיבלנו תשובות. לפני כשנתיים בית המשפט קיבל את העתירה שהגשנו לפיה יש לאסור בנייה באזור. היום אנחנו יכולים לומר בוודאות שבזכות המאבק שלנו ובזכות החלטת בית המשפט, מנענו אסון גדול".

בעמותת "אדם טבע ודין" אמרו בסוף השבוע: "הפיצוץ בתעש נוף ים, יכול היה להימנע לו המדינה קיימה את ההתחייבות שלה בעתירה לבג"ץ להשלים את ניקוי השטח עוד בשנת 2019. בעתירה, שהוגשה ע"י "אדם טבע ודין" עוד ב-2006, נדרש שהמדינה, שגרמה לזיהום בשטח הזה כתוצאה מפעילות מפעל תעש נוף ים, גם תבצע סקר מלא של הזיהום ותנקה אותו, וזה בלי קשר לשאלה אם מאשרים שם בניה או לא. מי שמזהם – צריך לנקות. זו דרישה בסיסית במדינה מתוקנת. אבל מסתבר שלא אצלנו. בעתירה, שהוגשה עוד ב-2006 (עשור אחרי שהמפעל חדל לעבוד), התחייבה המדינה ב-2015, אחרי עיכובים רבים, שעד 2019 יושלם ניקוי הזיהום בשטח תעש נוף ים. ההתחייבות הזו, כמובן, לא קוימה, ולא רק זאת, אלא שבמקביל קודמה במקום תכנית להקמת אלפי יחידות דיור בשטח המפעל ובסמוך אליו, כאשר הבניה הייתה אמורה להתבצע במקביל לטיפול בזיהום, כלומר, כשהדיירים העתידיים עלולים להיות חשופים לסיכון כמו של הפיצוץ שארע. למזלנו, במאי 2021 ביטל הרכב מורחב של בית המשפט העליון את התכנית הבעייתית הזו, וקיבל את דרישתנו שרק לאחר השלמת סקירת הזיהום בכל השטח ניתן יהיה לתכנן בו בניה למגורים. הפסיקה הזו אולי הצילה אנשים רבים. אבל את ההתנהלות השערורייתית של המדינה חייבים לעצור, ולטפל מיד בזיהום באופן מלא.
כבר שנים שהמשרד להגנת הסביבה גורר רגליים ולא מקדם חוק לשיקום קרקעות מזוהמות שהיה מחייב את ניקוי כל הקרקעות המזוהמות בישראל תוך דאגה לבריאות הציבור".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "האינטרס של המשרד להגנת הסביבה הוא שהקרקעות בכל ישראל, כולל קרקעות המדינה, ישוקמו באופן המהיר ביותר והבטוח ביותר מכיוון שקרקע מזוהמת מייצרת נזקים משמעותיים לבריאות האדם, לבטיחותו ולסביבה. בכל שטח בישראל שהייתה בו בעבר פעילות מסוג זה, תע"ש ומשרד הביטחון אחראים על טיפול ופינוי חומרים נפיצים, כך שלא יישארו כלל באתר. הם אלו אשר מספקים את האישורים באופן סופי שהשטח נקי ובטוח מבחינה זו. רק לאחר מכן, מתחיל תהליך שיקום הקרקע מגזים ומזיהומים. לפי המידע שנמסר למשרד להגנת הסביבה ממשרד הביטחון ומתע"ש האמונים על הנושא הבטיחותי, לא היו אמורים להיות חומרי נפץ בכל המתחם של תע"ש נוף ים, כולל הבונקרים, שכן טופלו בעבר על ידי משרד הביטחון ותע"ש. לאור האירוע החמור, המשרד להגנת הסביבה ידרוש ממשרד הביטחון ומתע"ש לתחקר מחדש את השטח כולו וכל שטח חשוד אחר, לבחון את הנושא הבטיחותי שבאחריותם, ולסלק את כל חומרי הנפץ, על מנת שניתן יהיה להתחיל לשקם את הקרקע בבטחה".

הפיצוץ ביום חמישי הזכיר לרבים את אותו פיצוץ קטלני במפעל תעש נוף ים. זה קרה ב- 30 ביולי 1992, כאשר עשרות טונות של חומרי נפץ שהיו מאוחסנים במפעל התפוצצו וכתוצאה מכך נהרגו שני אנשים, משה רז וגדעון מצליח ז"ל, נפצעו 66 אנשים ונגרמו נזקים כבדים למפעל ולבתי התושבים באזור. בעקבות אותו פיצוץ הצטמצמה העבודה במפעל עד שנסגר סופית בשנת 1997 ומאז המקום נותר נטוש.

ברבות הימים תכננה המדינה על שטח זה הקמת שכונת מגורים שתיקרא "אפולוניה" ושקודמה על ידי הוותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור), כאשר בשטח שמצפון לשכונת נוף ים, היכן ששכן בעבר מפעל תעש נוף ים, היו אמורים להיבנות כ- 3,700 יחידות דיור במגדלים של עד 26 קומות ועוד שלושה בתי מלון, חמישה בתי ספר ועשרות אלפי מ"ר לשטחי מסחר. כתוצאה מהתנגדות התושבים, עיריית הרצליה ועמותת "אדם טבע ודין", בית המשפט המחוזי החליט לבטל את התוכנית ולהחזיר אותה לותמ"ל, אבל המדינה ערערה לעליון והערעור התקבל. העירייה, עמותת "אדם טבע ודין" והתושבים לא ויתרו ועתרו לבית המשפט העליון כדי שזה יפסוק על דיון נוסף בהרכב מורחב. בחודש מאי 2021 פסק בית המשפט העליון, בהרכב של שבעה שופטים (6 בעד, 1 נגד) כי יש לבטל את אישורה והפקדתה של תכנית הבנייה "אפולוניה" מצפון לשכונת נוף ים ובכך תכנית הבנייה ירדה לטמיון.

בהחלטתם ציינו שופטי העליון: "לא נותר אפוא אלא להצר על השתלשלות העניינים ועל התנהלות משיבי המדינה, שבמשך שנים ארוכות לא מילאו אחר התחייבויות שנטלו על עצמם לגבי השלמת סקרי הקרקע ושבהמשך הדרך לא ראו לנכון לקבל עליהם את הדין ולמלא אחר פסק דינו של בית המשפט לעניינים מינהליים, מה שבדיעבד היה חוסך מכלל הצדדים כשלוש שנים וחצי של התדיינות משפטית מיותרת, על העיכובים, העלויות והמשאבים הכרוכים בכך".

אלון כרמלי, תושב שכונת נוף ים וממובילי מאבק התושבים בתכניה הבנייה אפולוניה, אמר אתמול: "מדובר בפסיקה תקדימית של בית המשפט העליון בעתירה שהוגשה על ידי התארגנות אזרחית "מצילים את אפולוניה", יחד עם עיריית הרצליה ועמותת אדם טבע ודין בשל אי קיום סקר קרקע ובכך הצילה חיי אדם רבים. הטבע הפראי והעשיר שהתפתח באזור, הצמחייה הנדירה, חיות הבר ואתרי המורשת הביאו את העיריה בשיתוף התושבים לפיתוח אקו פארק לאומי אפולוניה מחוץ לגדרות הפרוצות של מתחם התעש. כתם צהוב שנפלט לים בסמוך למתחם ומתפשט דרומה לחופים הסמוכים הביא מספר פעמים לסגירת החופים הקסומים של סידני עלי. המדינה ממשיכה להתווכח מי אחראי לניקוי השטח, משרד הביטחון ותע"ש או רמ"י, אך בינתיים החומרים הכימיים ואבק השריפה ממשיכים לסכן את המטיילים ואת תושבי האזור. אפשר לדמיין את תוצאות הפיצוץ אם כבר היו מתגוררים בתחומי התעש ושמורת הטבע 12,000 איש. המאבק שלנו ופסיקת העליון מלפני שנתיים הצילו השבוע הרבה מאוד חיי אדם. אנחנו נמשיך לפתח את האקו פארק הסמוך ומצפים שאולי כעת המדינה תניע את פרויקט הטיהור עליו התחייבה בבג"צ כבר בשנת 2016 ושאמור היה להסתיים ב 2019".

 

 

 

 

תגובות

תגובה אחת
תגובה אחת
  1. תלמה

    העיקר שרוצים לגרש את ניסים כחלון ולהרוס את יצירת המופת שלו, אבל היו מוכנים לבנות אלפי יחידות מגורים מעל פצצה מתקתקת. תושבי הרצליה צריכים להתאחד כדי להגן על ניסים והמערות המופלאות שלו ולצאת נגד ה,טייקונים שרק כסף מעניין אותם

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"צומת השרון הרצליה"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר